Kapříci na cestách

...... inspirace na cesty a výlety

Za kouzlem roubenek a oudolíma k hradu Kost

Dnes vyrážíme v posílené sestavě: čtyři dospěláci, děcka 4,6,7 let a kočárek s mimčem. Vesec u Sobotky je nesmírně malebnou a jedinečně dochovanou vsí se spoustou dochovaných lidových roubených stavení, kterou velmi rádi vyhledávají filmaři. Zaparkovat lze pohodlně na návsi a pak se již jen kochat. To další úsek údolím Veseckého potoka je zejména pro kočárek trochu dobrodrůžo (terénní to však zvládne – nedoporučujeme jít pouze v období velkých dešťových srážek).

Když dorazíme do údolí Plakánku, část výpravy si ještě prodlužuje trasu do Střehomi, kde se nachází další filmaři oblíbený mlýn s roubeným patrem doložený již r. 1516, v provozu do r. 1952. Nás velmi pobavila obsluha ve zdejší restauraci, která přestože bylo již skoro poledne, tak o světě skoro nevěděla, natož kolik co stojí atp. :o

Začíná být pěkně horko a tak děti rády využijí možnost se při cestě k hradu Kost smočit v rybníku Obora. Právě zde se nachází nejmalebnější úseky údolí. Legendární nikdy nedobytý hrad Kost určitě stojí za návštěvu. Přes prázdniny zde ve 14 hodin navíc pořádají rytířské turnaje pod hradem. Možnost prohlídky je nejen nyní v létě, ale vybavíme si i naši zimní  prohlídku s adventní výzdobou a bílou peřinou v okolí a na cimbuří…..

Dnes se však jdeme shladit do skalního bytu Barušky. Skvělá prolejzačka nejen pro děti J. V restauraci U Draka můžete ochutnat i místní Kostecké pivo. Závěrečný úsek, jako jediný na trase této vycházky, již příliš atraktivní není. Za krátkou zastávku stojí samozřejmě odének bývalé památné Semtínské lípy.  Původní Semtínská lípa padla při vichřici 27. 5. 2000. U jejího torza byly poté zasazeny dvě nové lípy. Z tohoto místa se také nabízí krásný výhled na Trosky i Sobotku s Humprechtem. Po téměř devíti kilometrech padá dětská část výpravy do stínu stromů na okraji Vesce, malá svačinka, slíbená zmrzlinka a houpačka je však rychle staví na nohy :)

V Sobotce stačíme navštívit ještě Šolcův statek, což jsme měli již také dlouho v plánu a zatím se to nedařilo. Děti si z jednoho stolů expozice vytvořili průlezný domeček a tak se jim i zde moc a moc líbilo.

Přesná mapa/trasa výletu zde.

Vesec - vesnická památková rezervace         www.vesecusobotky.cz

Od roku 1995 je Vesec vesnickou památkovou rezervací díky urbanistickému celku tvořenému 18 převážně roubenými chalupami. Polovina stavení slouží dnes pro rekreaci, v celkem 25 domech žije pouze 26 stálých obyvatel. Vesnice je často využívána filmaři, kteří ji využili již ve více jak 30 filmech a seriálech.

Kost – nedobytný gotický hrad                       www.kinskycastles.com

Zachovalý pevný gotický hrad stojí podobně jako řada hradů na skále - ne však vysoko nad okolním terénem, ale v údolí, ukryt v lesích Českého ráje. Jeho založení se datuje do 2. poloviny 14. století. Po třicetileté válce unikl osudu jiných hradů určených k likvidaci, od poloviny 18. století však pustnul. Po 2. světové válce byl zrekonstruován a otevřen. Hrad patří k těm, jejichž výrazná silueta se nezapomíná, na Kosti především díky typické čtyřhranné věži. Z interiérů vyniká velká renesanční černá kuchyně.

Šolcův statek Sobotka                                    www.solcuvstatek.cz

Šolcův robený statek byl vybudován v roce 1811. V roce 1838 se zde narodil český básník Václav Šolc a od roku 1974 zde funguje galerie výtvarného umění založená Karlem Samšiňákem.