Kapříci na cestách

...... inspirace na cesty a výlety

Z Moravské Třebové do Jevíčka a zpět

Pohodová cyklotrasa z Moravské Třebové do Jevíčka a zpět 

Vhodné kolo: trekingové, MTB, / 49 km / středně náročná trasa / převýšení 511 m

Po prohlídce Moravskotřebovského zámku vyrážíme z centra po cyklotrase č. 506 směr Linhartice. Po necelých pěti kilometrech nás čeká první odbočka a to 300 metrů prudkého stoupání ke zřícenině Radovského Hradiště. Dál budeme pokračovat příjemným údolím Třebůvky přes Radkov do Městečka Trnávka. Nad ním se na zalesněném vrchu tyčí další z místních zřícenin – hrad Cimburk.

Hodně ostré je stoupání po žluté TZ a proto doporučujeme se po ní nedávat přímo k vrcholu, ale objet vrch po zpevněné cestě až téměř k hradu, od kterého se místy naskýtají pěkné výhledy na Českomoravské pomezí. Při sjezdu z vrcholu se napojíme na žlutou TZ, která nás dovede k železniční zastávce Mezihoří a odtud pokračujeme po cyklotrase č. 505 do Chornice a dále na Biskupce. Po vedlejší silnici to odtud máme jen čtyři kilometry do Jevíčka. Zde můžeme obdivovat mnoho historických stavení, příjemné náměstí vybízející ke krátkému odpočinku, ale i židovskou synagogu.

Druhá polovina trati bude přeci jen náročnější a na trase z Jevíčka přes Zadní Arnoštov do Křenova na nás čeká nejedno stoupání. Ozdobou Křenova je místní kostel a také hasičská zbrojnice. Ta nechybí téměř v každé větší obci a místní jim věnují evidentně hodně péče. Závěrečné kilometry budou velice rychlé, neboť po vytrvalém stoupání přichází jako odměna převážně z kopce vedený úsek Dlouhou Loučkou a Útěchovem. Zanedlouho se nám po levé ruce otvírá výhled na hladinu Moravskotřebovské vodní nádrže a to znamená že jsme zpět ve výchozím místě vyjížďky.

 

Jak budou utíkat Vaše kilometry?
 
0 km  -     Moravská Třebová 15 km   -    Cimburk zřícenina 32 km   -    Zadní Arnoštov
5 km   -    Linhartice 22 km   -    Chornice 39 km  -     Křenov
8 km   -    Radkov zřícenina 25 km   -    Biskupice 43 km   -    Dlouhá Loučka
14 km   -    Městečko Trnávka 29 km   -    Jevíčko 49 km  -     Moravská Třebová