Kapříci na cestách

...... inspirace na cesty a výlety

Plavba k soutoku Labe – Cidlina a za historií Poděbrad

Poděbradská překvapení na úvod

V památníku krále Jiřího z Poděbrad -  se nachází expozice věnovaná osobnosti tohoto významného českého krále, ale nejen ta. Nás hodně zaujaly čluny z dob Přemyslovců nalezené v blízkém Polabí.

Nádvoří zámku zdobí pestrý soubor „Srdcí pro Evropu“ poznáte které symbolizuje jakou zemi? Kapříci Vám to neprozradí :) ať to nemáte tak jednoduché. Přímo v místě samozřejmě najdete i číselný seznam pokud by jste si u některé nebyli jistí.

To se již naloďujeme v přístavišti přímo pod zámkem. K soutoku s Cidlinou je to kousek co se týká kilometrů, ale přesto tam nejsme hned. Zdrží nás zdymadlo a to je zastávka pro nás suchozemce více než atraktivní. Proto také doporučujeme plavbu tímto směrem :)

"Zdravá" lázeňská procházka

Tak a po plavbě je čas pořádně protáhnout nohy a kolečka u kočárku. Vyrážíme pod vedením Honzíka podél břehu Labe po Naučné Stezce  Skupice – Huslík. Za mostem pro pěší se dáváme vlevo a rozhodujeme se občerstvit se v restauraci Na Kempu. Co je super nachází se zde pěkné dětské hřiště i s kolotočem, tedy pro rodiny s dětmi ideální, co je katastrofální, tak naprosto nedostatečné personální zabezpečení a tím pádem čekací lhůty na cokoliv – jídlo tak dáváme z našich zásob! Zastávka byla dost dlouhá na to, aby se Honzík skamarádil s dalším klučinou na hřišti, který jej „utočil“ na kolotoči skoro do mdlob J. Z restaurace tak odjíždíme s Honzíkem v kočárku a Dominikem v náručí……… Následující pasáže kolem slepých ramen Labem nabízejí úplně jinou – klidnou atmosféru. Funkcionalistický vodojem, který se vynořuje na kraji lesoparku nás vítá zpět ve městě. Po krátkém úseku zástavbou rodinných domů jsme opět centru a můžeme si dát pár doušků zdraví z nejnovějšího místního pramene. Jmenuje se Svatojánský a byl slavnostně otevřen v červnu 2011 a sahá do hloubky 102 metrů. Hned vedle další rozlehlé dětské hřiště s kladkou, pískovištěm, atd.

Přesná mapa/trasa procházky zde.

Kouzlo starých časů

Kolem kostela Povýšení sv. Kříže, který uchovává jednak obrazy Ukřižovaného a sv. Rozálie od M. Škréty z pol. 18. stol., tak na neznámém místě kostela pochovanou Kunhutu ze Šternberka 1. manželku krále Jiřího z Poděbrad, jsme dorazili až k budově polabského muzea. Zde jsme seznámeni se zdejšími symboly - Poděbradkou a lázeňstvím. Na co jsme se těšili extra je výstava věnované historii Cyklistiky – expozice malá, ale rozhodně zajímavá a poutavá. Tak tolik pár tipů na kochání i poznávání, které si lze během necelého dne užít i s kočárkem a předškolákem u Labe v Poděbradech.