Kapříci na cestách

...... inspirace na cesty a výlety

Pět zámků na pětníku pod Blaníkem

K cestě po „utajených“ zámečcích pod Blaníkem jsme se nechali částečně inspirovat cyklotrasou „Romantické zámecké parky“.

Vhodné kolo: treking / lehčí až středně náročná trasa / 40km / převýšení 503m

Z rekreačního střediska Smršťov, dva kilometry jižně od Louňovic pod Blaníkem zahajujeme výlet krátkým stoupáním přes Laby a Roudný, odměnou nám je příjemné klesání do obce Libouň. Na silnici se dáváme vlevo a na konci Zvěstova odbočujeme na vyasfaltovanou lesní cestu vlevo směr Odlochovice. Zdejší zrekonstruovaný zámeček, v němž našli krásné prostory naši postižení spoluobčané, s rozsáhlým parkem a barokní kaplí sv. Jana Nepomuckého překvapí svou malebností. Do Ratměřic míříme největším lipovým stromořadím na Podblanicku, které čítá přes 300 stromů s obvodem až 3,5 metru. Zdejší nepřístupný zámek je obklopen rozsáhlým parkem, jehož největší zajímavostí jsou dva vzrostlé sekvojovce obrovské s pětimetrovým obvodem kmene!

Zpět směr Louňovice se vracíme po silnici č.112, přes Zvěstov, kde jsou k vidění již jen skromné rozvaliny  bývalého zámku. Libouň, kde je bývalý zámeček přestavován již několik let na hotýlek. Koho zajímá historie zdejšího kraje může v prostorách Louňovického zámku navštívit  zdejší muzeum. Dále stoupáme k vísce Veliš a příjemnou cestou přes ostrov sjedeme až k silnici na Kondrac. Těsně před obcí se dáme vpravo a silnička nás dovede až k zajímavé geologické expozici pod širým nebem. Přes Karhule, Lesáky a Býkovice směřujeme k výchozímu místu našeho výletu. Poslední čtyři km jsou příjemně z kopce.

Jak budou utíkat Vaše kilometry?
 
   0 km  -     Smršťov 22 km   -    Veliš 34 km   -    Lesáky
  9 km   -    Odlochovice 28 km   -    Kondrac 36 km  -     Býkovice
17 km   -    Libouň 32 km   -    Křížov 40 km   -    Smršťov