Kapříci na cestách

...... inspirace na cesty a výlety

Kudy putují diamanty - Antverpy

Symboly druhého největšího města Belgie jsou především diamanty, přístav, obchod, židé, Paul Peter Rubens, honosné katedrály a kostely či současné móda. Tedy velmi atraktivní témata. Okusit prakticky vše, a to navíc pohodlně, zvládnete během jediného dne, neboť z Bruselu jste tam autem či vlakem za méně jak hodinku.

Židovská čtvrť a diamanty

Po příjezdu vlakem Vás svou vzdušností, zdobností a velikostí jistě nadchne již nádražní budova a poté si již jen vyberte co je Vám nejbližší. Hned vedle nádraží se nachází muzeum diamantů a přilehlá židovská čtvrť. Přes Antverpy je realizován většinový objem světového obchodu s diamanty a nacházejí se zde hned čtyři diamantové burzy! Cestou k historickém centru města můžete projít okolo budovy KBC Tower který byl v roce 1931 s 87,5m nejvyšším mrakodrapem Evropy!

Historické klenoty

Když z hlavní nákupní třídy Meir odbočíte doleva na vzdušnou ulici Wapper jste hned u Rubenshuis, kde si neslavnější osobnost tohoto města Paul Peter Rubens, nazývaný také „Malíř králů“  roku 1610 zřídil svůj ateliér. V něm pod vedením mistra vznikly stovky děl. S Rumencem se pojí spousta dalších míst. Impozantní kostel Sint Jacobskerk je místem jeho posledního odpočinku. Dominantou města je pak největší gotická katedrála Belgie Onze  Lieva Vrouwe Kathedraal, již prakticky na nábřeží řeky Šeldy (Schelde). Postavení této úchvatné stavby trvalo neuvěřitelných 269 let. Rozměry katedrály dosahují 117 metrů délky a 65 metrů šířky a její nejvyšší z pěti věží se tyčí do výšky 123 metrů. A zřejmě nejpublikovanějším symbolem města je pak plastika vojáka Silvia Braba, údajně synovce Julia Cesara, která zdobí kašnu na Grote Markt. Brab hází ruku mytického obra Antigonia do řeky Šeldy a právě z tohoto (Hand werfen) se údajně zrodil název dnešního města.

Přístav - druhý největší v Evropě

Přístav pak již od devátého století stráži hrad-pevnost Steen, Po nábřeží řeky Šeldy jednoznačně doporučuje dojít k několikapatrové moderní věži MAS s Museem ANN DE STROOM z jejíž střešní terasy se Vám otevřou úchvatné pohledy nejen na město, ale především druhý největší přístav Evropy!

Z historie

4.stol.             -   první zmínky o Antverpách

9.stol.              -   vystavěn hrad-pevnost Steen k ochraně před nájezdy Vikingů

1291                -   získaly městská práva

16.stol.            -   nejdůležitějším obchodním centrem v Evropě

1531                -   zde vznikla první burza na světě

1605                -   vznikl první týdeník na světě

1663                -   založena slavná Akademie umění

Napoleonovy plány na rozvoj Antverp skončily bitvou u Waterloo.

Ve třicátých letech devatenáctého století se město stalo součástí Belgie

1920                -  olympijské hry prvně i se dvěma zimními sporty hokejem a krasobruslením

2. sv. válka přístav obsadili spojenci a stal se pro ně základní zásobovací tepnou