Kapříci na cestách

...... inspirace na cesty a výlety

Jižní Čechy - den 1.

Prakticky neznámá rozhledna Václavka a její příběh jistě zaujme a Hluboká nad Vltavou navnadí na další klenoty Jižních Čech. Ty Vám v následujících dnech chceme představit. Vyrážíme v plné sestavě tedy i s našimi malými Kapříky 6 let a 8 měsíců. A když jsme cestu detailně naplánovali, proložili herními prvky a přizpůsoli dennímu režimu nejmenčího člena výpravy, byly jsme až překvapeni kolik zajímavých míst jsme stihli poznat a projít. 

Transfer autem: Jičín – Praha - Votice 155km / Votice – Hluboká n. Vltavou 86 km / Hluboká – Borovany 25km

Votice  - vstupní brána do České Sibiře

4 500 obyv. / první zmínky 2.pol 12.stol.

Doporučujeme:

Rozhledna Václavka při kostele, výška 45m, 135 schodů.

Unikátní v České Republice díky možnosti výstupu do kopule a rozhledu z ní.

Sousoší sv.Václava s blanickými rytíři, umístěné před kostelem, bylo v soutěži na sousoší umístěné na vrchu Vítkově v Praze, kterou však vyhrála jezdecká socha Jana Žižky.

Sousoší získal pro Votice tehdejší farář a jeho autorem není nikdo jiný než akad. sochař Čeněk Vosmík.

Občerstvení: Pension a restaurace u Modré kočky hned naproti Václavce, maximální ochota, výborný výběr, dobré ceny, skvělé zázemí včetně dětského hřiště.

Hluboká nad Vltavou

Obec v rybničnaté krajině založena po r. 1250 pův. jako podhradí, prvně zmíněna r. 1285, na město povýšena r. 1907.

Pův. hrad Fronburg z 2. poloviny 13. stol. koncem 16. stol. přestavěn na renes. zámek, současná podoba výsledkem zásadní přestavby ve stylu anglické windsorské gotiky z let 1839-1870, v interiéru celoročně přístupné bohaté sbírky.

Doporučujeme:

Výstup na zámeckou věž, 52m, 245 schodů, výhlede nejen na zámecké zahrady a nádvoří, ale i městečko, okolní rybníky, vyhlášené golfové hřiště atd.