Kapříci na cestách

...... inspirace na cesty a výlety

Jizerky - k vodopádům na Černé Desné

Z Příchovic k vodopádům na Černé Desné

Z Příchovic se vydávám po modré TZ a pohodlných zpevněných cestách směr Desná. V kontrastu s naší nížinou, kde jsou již zlaté deště a pampelišky odkvetlé, zde poutají pozornost svou výraznou žlutou. V Desné, na zahradě vyhlášené Riedlovi vily, mohu obdivovat kreativní výtvory dřevosochařů, které vytvářeli během uplynulých dní, kdy se zde konal 15.ročník Dřevosochání 2016. Riedlova vila byla postavena podle vzoru severoitalských reprezentačních sídel. Dnes je v ní umístěno kulturní a informační centrum.

Po červené TZ mířím proti proudu Černé Desné táhlým stoupáním k výtvorům, které již vytvořila sama příroda. A kdo umí ten umí. Kaskáda několika vodopádů vybízí k zastávce a pokochání se. Určitě sem zamířím i na podzim, či za třeskutých mrazů, kdy příroda scenérii vybarví zase v úplně jiných barvách. Kdo by si chtěl výlet prodloužit nabízí se jít k vodní nádrži Souš či až k protržené přehradě. 

Černá říčka - Kořenov - Příchovice areál U Čápa

Já však tentokráte pokračuji dále po červené přes Nýčovi domky, chvíli otevřenou krajinou a chvíli lesem, který zde jako třpytivá stuha zdobí tok Černé říčky do Kořenova. Místní unikátní železnici navštívím, někdy v budoucnu s celou rodinkou. Z Kořenova pokračuji po modré TZ již směr Příchovice. V tomto úseku je k vidění bunkr bývalého opevnění, bývalý lom a od něj to je případně jen kousek ke krásným rozhledům z rozhledny Štěpánka na vrchu Hvězda 959 m.n.m. A už tu máje závěr dnešního výšlapu, který lze zakončit třeba návštěvou Muzea Cimermanovy doby, rozhlednou Maják, nebo jen v restauraci areálu U Čápa – to vše jistě ještě otestujeme :)

  • Lehčí horský profil stoupání cca 700m
  • 19 km
  • 5 hodin chůze

přesná mapa a profil trati zde.