Kapříci na cestách

...... inspirace na cesty a výlety

Jičín druhý v celorepublikové anketě Historické město roku

Město Jičín letos podruhé získalo nominaci v soutěži za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Spolu s Litoměřicemi a Příborem se tak utkalo o titul Historické město roku. Vítězem a Historickým městem roku 2015 se stal Příbor.

Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón se Jičín pravidelně účastní již od roku 1995 a získává tak finance na opravy historických objektů v centru města. V krajském kole soutěže Jičín letos zvítězil již poosmé. Předání titulu Historické město se konalo 19. dubna ve Španělském sále Pražského hradu u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel. Nominaci na vítěze obdržela ze čtrnácti vítězů krajských kol města Jičín, Příbor a Litoměřice. Titul Historické město roku 2015 a odměnu 1 milion korun nakonec získal Příbor, Jičín spolu s Litoměřicemi obdržel jako nominovaný dalších 100 000 Kč. Soutěž je opravdu jednou z nejprestižnějších v kategorii všech soutěží měst a dá se přirovnat k druhému místu u Českého lva, Thálie nebo Magnesie Litera. V krajském kole město Jičín již zvítězilo v letech 2003, 2004, 2006, 2008, 2009 a 2010, 2014 a 2015. Vloni bylo poprvé nominováno na titul Historické město ČR.

Jičín se snaží opravovat památky, nejenom v centru města, postupně a systematicky. Z nejzajímavějších akcí, které město v minulosti podpořilo právě z programu regenerace, patří synagoga, kostel P. Marie de Salle,varhany v kostele sv.Jakuba Většího, anebo část městských hradeb. Největší částky ale nyní jdou do oprav areálu Valdštejnské lodžie, kde se daří renovovat terasní zdi a původní zelenou fasádu získal letos také Letohrádek. Na Valdštejnově náměstí se díky programu a ve spolupráci se soukromým vlastníky opravilo již 12 historických domů.