Kapříci na cestách

...... inspirace na cesty a výlety

Jáchymovská překvapení

V Jáchymově, městě při úpatí nejvyššího vrcholu Krušných hor Klínovce, jsme strávili jarní prázdniny. Jelikož nelyžujeme, bylo cílem si trochu zasáňkovat, pokochat se výhledy z Krušnohorských vrcholů a poznat historii tohoto městečka a okolí. Právě počet českých i světových prvenství spjatých s Jáchymovem překvapilo nejen nás, ale překvapí asi většinu návštěvníků města. Cíleně jsme vybírali hotel, který bude v nadmořské výšce nad 900 metrů, aby byla možnost sáňkování hned u ubytování a to i v případě oblevy.  Vyplatilo se. Počasí úplně nepřálo, ale to nás nemohlo překvapit, neb jsme měli jak “suchý” tak “mokrý” program. Perfektní byl:

Celodenní výlet “Za krušnohorskými velikány”

Autem jsme vyrazili směr Boží Dar, zde si prohlédli centrum městečka, navštívili Informační centrum a k němu přiléhající museum. Poté jsme již zamířili na německé území a zaparkovali na nejbližším parkovišti za hraničním přechodem (Parkoviště P12 Sparkassen Skiarena). Vyndali sáňky a vyšlápli si na nejvyšší vrchol bývalé NDR Fichtelberg. Za krásnými výhledy jsme ani nemuseli na rozhlednu – paráda! Sluníčko a až moc teplíčko nás provázelo i cestou zpět. Svah je na tuto stranu hodně mírný přesto jsme se část cesty pěkně svezli na sáňkách. Přejíždíme zpět do ČR až na vrchol Klínovce. Zde si již těch 66 schodů na rozhlednu vyšlápneme a kocháme se. Mimo jiné také krásným výhledem na Fichtelberg.

Přesná mapa výletu a detail sáňkařské části zde.

Jáchymovská překvapení

Poznávání samotného Jáchymova jsme rozložili do dvou půldenních výletů. Při tom prvním po krátké zastávce u zříceniny hradu Freudenstein (Šlikův Hrádek), procházíme centrum a nad všechna očekávání je prohlídka Muzea - bývalé mincovny, která nám odhaluje taje a slavné časy města. Poutavou formou zabavila celou rodinu – rozhodně doporučujeme!

Druhý výlet byl čistě lázeňský – procházka a návštěva zdejšího lázeňského Aquacentra.

Další navštívenou krušnohorskou tisícovkou s rozhlednou byl Plešivec. Při pěkném počasí by byly moc pěkná panoramata. My měli zážitek spíše adrenalinový. Postupně se zvedl takový vítr, že nás téměř vláčel po ochozu rozhledny. I my jsme pro tentokráte zvolily pro odpoledne a podvečer program u příjemně rozehřátého krbu

HOTEL BERGHOF http://www.hotel-berghof.cz

+ "Klidný rodinný hotel v hezkém prostředí. Výborná poloha,“na samotě u lesa”, ale přitom jen pár set metrů od zázemí města Jáchymova.  Díky nadmořské výšce 930metrů jistota sněhu i při špatných sněhových podmínkách. 100metrů vlevo od hotelu ideální svah na sáňkování s malými dětmi. To vše za rozumnou cenu. Pokoje prakticky zařízené, čisté. Personál vstřícný.

- Katastrofální příjem nejen WIFI, ale i datového signálu – prakticky nemožné pracovat s on-line aplikacemi. Dětský koutek špinavý s množstvím poničených a tím pádem i nebezpečných hraček. V noci v něm přespával na madračce, která se tam válela i přes den personál.

Rozpočet

6 dní  (5 nocí / 2 dospělí + 2 děti)   6410,-Kč  (1068,-Kč / den)

Ubyt. s pol. :      3500,-Kč
Občerstvení:     1100,-Kč
Nafta:                1160,-Kč
Vstupy:                500,-Kč
Suvenýry:            150,-Kč

CELKEM:           6410,-Kč