Kapříci na cestách

...... inspirace na cesty a výlety

Funchal město moře, vína a strmých kopců

        Náměstí Praca do Monicípio a katedrála Sé

Srdcem Funchalu je malebné náměstí Praca do Monicípio, které zdobí působivá černobílá mozaiková dlažba, malebnou kulisu dotváří radnice z 18.století laděná opět do bílo černých barev. Velmi fotogenické místo. Nedaleko odtud se nachází také Katedrála Sé, kde má své sídlo biskup. Byla postavena v roce 1485 – 1514 jako první portugalská katedrála v zámoří(!) králem Manuelem I. Pod gotickou klenbou najdete bohatou výzdobu, vnitřní zařízení vzniklo z převážné části v 16. století v Holandsku.

        Hlavní třídou Avenida Arriaga a za tajemstvím zdejšího vína

Reprezentativní koloniální domy a  paláce dominují na hlavní třídě Avenida Arriaga. Historie ostrova je zde vepsaná do architektury. Místem kde se právem zastaví téměř každý je budova centrální banky a socha znovu objevitele (1418)  ostrova Joãa Gonçalvese Zarca. Využijte výborně vybavené  informační centrum, kde si řekněte například o plánek a jízdní řád autobusové dopravy po celém ostrově. V muzeu vína a vyhlášené fonotéce rodiny Blandyrů, The Old Blandy Wine Shop, se seznámíte se způsobem výroby madeirského vína a kuriózním „objevem“ jeho receptury. Staré město je zase rájem pro všechny milovníky toulání malebnými křivolakými uličkami, kteří se rádi zastaví v restauraci a ochutnají něco z místní gastronomie. Většina malých rybářských domků je nyní již restauracemi, kavárnami, obchůdky atd.

        Tržnice Mercado dos Lavradores

Místní vyhlášenou tržnici Mercado dos Lavradores by jste neměli vynechat. Okouzlí Vás skvělé prezentace exotického ovoce zářící všemi barvami, stejně tak pestrost darů moře. Ať budete chtít jen ochutnat, což vřele doporučuji, nakoupit, snažit se zaznamenat toto kouzelné místo objektivem fotoaparátu, nebo jen z povzdáli pozorovat místní dění a atmosféru – odnesete si odsud silný a příjemný zážitek. V dvoupatrové budově z roku 1941 předvádějí své produkty rybáři, farmáři, pěstitelé květin, ale i vyhlášení košíkáři z celé Madeiry. Tržnice je otevřena od pondělí do soboty a to od rána do pozdního odpoledne. Nejlepší den na nakupování je pátek, kdy se sem sjíždějí prodejci ze širokého okolí a doba samozřejmě co nejdříve ideálně před snídaní …………

        Za malebnými zákoutími do kopců

Rozhodně si nějaký čas ve Funchalu vyčleňte také na křivolaké uličky, které vás z hlavní třídy a centra zavedou do kopců. Zde se budete kochat krásnými zákoutími, tradiční architekturou a hlavně si uděláte skvělý obrázek o neskutečné strmosti některých ulic a uliček. Nachází se zde spousta malých muzeí – vyplatí se často nahlédnout či vstoupit jen do zahrady či vstupní haly – uděláte si krásnou představu o místí koloniální architektuře. Například: panský dům, dnes Museum DA QUINTA DAS QRUZES obklopený volně přístupným parkem. V 15. století zde měl své sídlo objevitel a královský místodržitel ostrova Zarco či Museum FREDERICO DE SÄO FREITA. Kostel SANTA CLARA založený objevitelem ostrova Zarcem, který je zde pochován či Kostel IGREA DE SÄO PEDRO vyzdobený tradičními kachlíky, bohatě zlaceným oltářem a nádhernými květy na dřevěném stropě. A nad tím vším drží stráž ji po dlouhá staletí Pevnost  FORTALEZA DE PICO

Mnozí si jistě říkáte, že jsem vy výčtu zapomněl na horu Monte či přístav, který je samozřejmě tím nejpřirozenějším centrem dění v přístavním městě a zároveň také branou k dalšímu objevování a cestě za zážitky a inspiracemi, ale to si zase necháme na příště abyste se měli na co těšit…………..