Kapříci na cestách

...... inspirace na cesty a výlety

Bláznivý výlet aneb lyžníci v létě, strašila ve mlýně, Dolomity v Čechách či šlapací telefon

Dnešní inspirace k výletu spojuje zajímavosti, historické, technické, přírodní a kuriozní. Vše na pár kilometrech od Semily a Vysokého nad Jizerou.

Rozhledy od borovice

Pokud je dobré rozhledové počasí, tak určitě navštivte rozhlednu U borovice. S ní je spojen obdivuhodný příběh snu o realizaci Františka Hubaře z Roprachtic, který se o stavbu svépomocí zasloužil. Vyhlídkový ochoz najdete v 18 metrech a pozorovat lze po zdolání 70. schodů: Ještěd, Bezděz, Jizeru, Štěpánku, Kozí Hřbety, Žalý, Benecko, obrysy Orlických hor, Tábor či Kozákov tady Kamenná rozhledna s dřevěným ochozem stojí v nadmořské výšce 669 metrů. 

Historie spjatá s řemesly a lyžníky

Vlastivědné muzeum ve Vysokém nad Jizerou zaujme příznivce historie, zvlášť té zasněžené, je tu bohatá sbírka lyží a sněžnic, pohárů, ale také krásný vyřezávaný mechanický betlém a několik hodně zajímavých pohledů do řemeslných dílen, kde zlaté české ručičky našich předků ukazovaly svůj um.

Kouzlo mlynářské

Skvělý výletní cíl naleznete v Roztokách u Semil na cestě z Vysokého nad Jizerou do Bozkova. Ve Fiedlerově údolí se nachází zrekonstruovaný Roztocký mlýn kde po mnoho století působí stejnojmenný mlynářský rod. Na své si při prohlídce přijdou jak děti (ty okouzlí vodník Norbert, čert Roháček, čarodějnice Albína a Terezka, tak rodiče i techničtí nadšenci, kteří budou moci obdivovat ze značné části funkční vybavení mlýna ze 17. až 19. stol. Uvidíte pohon mlecích zařízení prováděných přes transmise či expozici mlynářského života v Podkrkonoší a v Krkonoších. Pan „mlynář“ nás moc ochotně připojil ke skupince přestože jsme nestihli začátek prohlídky a co nám uteklo vylíčil poté. Skvělý přístup – velké díky. DAlší zajímavosti najdete také na www.vodnimlyny.cz.

Za krásou dolomit

Kouzelný soubor útvarů jako Císařská přilbice, sloní uši, bílá myš, dort, Jeníček a Mařenka či ztroskotaný raketoplán a mnoho dalších musíte vidět! Unikátní podívanou v Bozkovských dolomitových jeskyních tvoří struktury selektivní koroze – vypreparované křemenné žilky ve stěnách, či pásková textura silně prokřemenělého dolomitu. Na stropě se v některých místech objevují heliktity, excentrické krápníky, rostoucí bez ohledu na zemskou přitažlivost. Působivým vrcholem prohlídky je Jezerní dóm s největším českým podzemním jezerem. V modrozelené hladině průzračně čisté vody, vyplňující největší dosud objevenou prostoru, se zrcadlí skalní stěny dómu i nízké stropy jeskyně.

Ke zpřístupnění jeskyní došlo v letech 1965–1968. Svou celkovou délkou dosud objevených prostor 1060 m a výškovým rozpětím 43 m jsou nejdelšími dolomitovými jeskyněmi v České republice. Teplota vzduchu v jeskyni se pohybuje v rozmezí 7,5 - 9 °C, vlhkost 96 - 100 %, teplota vody v jezerech je 8 °C. Veřejnosti zpřístupněný okruh je dlouhý 350 m, s dobou prohlídky cca 45 minut. Bozkovské dolomitové jeskyně byly v roce 1999 prohlášeny národní přírodní památkou. Ročně je navštíví okolo 70 tisíc návštěvníků z celého světa. V letních měsících si prohlídku rozhodně rezervujte předem!

Nejnižší rozhledna v Česku či šlapací telefon?

A pokud se nestrhne průtrž mračen jako nám a máte ještě po celodenním zkoumání energii, tak to zpět do Semil vezměte přes Nouzov u Semil na Cimrmanova nejnižší rozhlednu. Její výška se uvádí jako záporná! Kromě kouzelného výhledu si zde můžete vyzkoušet i prototyp Cimrmanova dalekohledu nebo šlapací telefón.

Přesná mapa výletu zde.

Zajímavostí a inspirací pro Vás může být fakt, že výlet lze absoulovat s vyjímkou Roztockého mlýna, který můžete navštívit od května do září i mimo hlavní sezónu nebo dokonce v zimě! Ano již před léty jsme právě rozhlednu navštívili při zimní cestě do Krkonoš, Vlastivědné museum ve Vysokém je otevřeno celoročně, stejně jako Bozkovské dolomitové jeskyně. Ty jsou v sezóně otevřeny každý den s vyjímkou pondělí a v části mimo sezóny od pondělí do pátku. Cimermanův odkaz v Roztokách je pak volně přístupný.... tady vyražte kdykoliv - stojí to za to.