Kapříci na cestách

...... inspirace na cesty a výlety

Alexandrie středomořká metropole antiky i součastnosti

ALEXANDRIE

Alexandrie je druhé největší egyptské město, ale současně i světovým moderním velkoměstem. V loděnicích tohoto města přistává více jak 80% zboží mířícího na egyptský trh. Ze všech orientálních měst je nejméně ovlivněna arabskou kulturou a do značné míry se stylem života podobá spíše evropské metropoli. Podél moře se táhne v délce 15 kilometrů promenáda Corniche, ideální místo k procházkám. Ale najdeme tu i historické a kulturní skvosty: Mešitu Abú el-Abbás, mistrovské dílo islámské architektury, či třípatrová bílou citadelu stojící na místě původního alexandrijského majáku, katakomby a samozřejmě vyhlášenou knihovnu. Neprávem je při návštěvách opomíjena - přitom pokud si chcete utvořit komplexní pohled na Egypt neměli by jste její návstěvu vynechat. Zde pár  inspirací.....

Katakomby KUN AŠ – ŠUGÁFA – unikátní pohřebiště

Hrobky v katakombách jsou přístupné úzkou šachtou a leží ve 3 patrech. Jejich hlavní část pochází ze 2. stol. a spodní patra jsou zatopena. Snoubí se zde egyptské, řecké a raně římské umění. Jenom několik neboštíků je v sarkofázích s typickými egyptskými motivy. Katakomby jsou velmi rozsáhlé a dodnes nebyli odkryty celé. Pokud by se prý začaly odkrývat výrazněji dále, mohly by se celé zřítit. Zajímavé je vyprávění o úctě starých Egypťanů k mrtvým i formace o kuriózním objevu tohoto unikátu - v roce 1900 se do jedné z šachet propadl oslík obtěžkaný nákladem a tak katakomby po stovkách let opět spatřili světlo světa. Ale pojďme změnit nejen památku, ale i celou kulturu a přesunout se k římskému amfiteátru.

KÓM  EL – DIKKA – římské divadlo

V tomto areálu se nacházejí zbytky města s výborně dochovaným antickým divadlem objeveným až v roce 1964, které na svých dvanácti mramorových sloupech kdysi poskytovalo místo pro 800 diváků. Akustiku je nejlepší si vyzkoušet na vlastní uši a je opravdu vynikající. Severně od divadla pokračují výzkumy a byly zde mimo jiné objeveny lázně ze  3. století. Sledovat pečlivou práci archeologů a chvíli se zastavit – to vše patří k zdejšímu koloritu.

Bílá penost FORT QAIT BEY

Pevnost byla postavena v 15. století. Na místě pevnosti stál až do ničivého zemětřesení v roce 1326 legendární maják, který se dostal mezi starověké divy světa.

Královský palác RAS EL – TIN

Palác byl postaven v 1. polovině 19 století. Slouží jako rezidence moderní královské rodiny. Dnes patří palác prezidentovi a je veřejnosti nepřístupný, ovšem uvnitř se nachází 300 luxusně zařízených komnat.. Nejkrásnější výhled je na od pobřeží, které spojuje s palácem krásně udržovaný park.

KNIHOVNA

Má opět ambice stát se centrem všech písemností světa. Knihovna je postavena k obrazu staré knihovny v moderním pojetí a s moderními materiály. O výstavbě knihovny se začalo uvažovat v roce 1974, výběrové řízení v roce 1988 vyhrál norský ateliér Snøhetta. Stavbní práce započaly v roce 1995 a 16.října 2002 byla knihovna slavnostně otevřena. Hlavní budova komplexu Bibliotheca Alexandrina, jak se tato knihovna oficiálně jmenuje, připomíná gigantický zkosený válec. Částečně se nachází pod úrovní moře. Hlavní sbírka je zaměřena na civilizace kolem východní části Středozemního moře. Budova ve svých zdech skrývá skladovací prostory pro více jak 8.000.000 svazků a také studovny o celkové ploše 70.000 m2 rozprostřených do jedenácti podlaží. Kromě knihovnické části, zde naleznete také tři muzea, planetárium a také laboratoře určené pro restaurování knih. Vnější stěny knihovny jsou postavené z Asuánské žuly a pokrývají je symboly z více jak 120 známých typů písem.

  • práce započaly v roce 1995
  • slavnostně otevřena 16.října 2002
  • kapacita 8.000.000 knih
  • studovny 70.000 m2

Více si o historii a zajímavostech této unikátní knihovny můžete přečíst zde a nebo tu :)